Zoals u wellicht al heeft gelezen zijn onze aardappelen voor diverse doeleinden te gebruiken. Wij willen u dan ook enkele bereidingswijzen en ideeën geven om onze aardappelen het best tot z’n recht te laten komen.
EIGEN FRIET MAKEN
Onze Fontane aardappel is erg geschikt voor het maken van eigen friet. Door z’n karakteristieke smaak kan de voorgebakken diepvries friet hier niet aan tippen. Als men eenmaal zelfgemaakte friet gemaakt en geproefd heeft, wil men niet meer anders! Bovendien is het ook nog eens erg makkelijk te maken:
- Om te kunnen frituren moeten de aardappelen eerst gesneden worden in de bekende ‘balkvorm’. De grootte van de frietjes laten we graag aan u over. Dit is namelijk een kwestie van smaak.
- Stel de frituurpan in op 160 graden om de friet voor te bakken. Vervolgens de friet 5 minuten frituren. Bij grote porties verdelen: iedere keer een portie totdat alle friet voorgebakken is.
- Nu komt de volgende fase: het afbakken. Stel hiervoor de frituurpan in op 180 graden. Hierna de friet goudbruin bakken. Het is met het oog te zien wanneer de friet precies goed is, maar in de regel zal dit ongeveer 2 à 3 minuten duren. Hierna de friet goed laten uitlekken en smullen maar (evt. met een beetje zout erover).
- Let op: Het vet dat men gebruikt heeft invloed op de smaak en kwaliteit van de friet. Vloeibaar frituurvet – mits schoon – voldoet prima. Ook wordt er vaak friet gebakken in zonnebloemolie, nog gezond ook!
AARDAPPELS KOKEN
- Je begint met het schillen van de aardappel. Probeer de aardappel zo dun mogelijk te schillen. In en vlak onder de schil zitten namelijk de meeste vitaminen! Na het schillen nog wel even afspoelen.
- Hoeveelheid: per persoon heb je ongeveer 200-250 gram nodig (afhankelijk van de eetlust).
- Zorg bij het koken van aardappelen voor een ruime pan. Zo voorkomt men dat het water – wanneer het kookt – over de rand komt. Vul de pan met water en voeg naar eigen invulling eventueel zout toe. Als het water aan de kook is kunnen de aardappels worden toegevoegd. Zorg ervoor dat de aardappels ongeveer even groot zijn. Anders worden de aardappelen op verschillende momenten gaar. Snijdt de grote aardappelen dus doormidden. Zorg ervoor dat de aardappelen ongeveer driekwart onder water komen te staan. Zodra het water met de aardappelen goed kookt, kan men de plaat/het vuur lager zetten zodat de aardappelen nog net aan de kook blijven. Dit om ‘overkoken’ te voorkomen.
- Hoe lang moet je aardappelen koken? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven omdat dit per ras en per eetseizoen verschilt. Over het algemeen moeten aardappels 18-20 minuten koken. Beter dan het aanhouden van een vaste tijd is grootmoeders ‘vorktest’: prik na verloop van tijd met een vork in de aardappel. Kun je met de vork gemakkelijk tot het binnenste van de aardappel komen, dan is hij gaar!
- Giet de aardappelen af, voeg eventueel wat zout of kruiden toe en dan… smullen maar!